A takarítás színkódjai

Mindenféle takarítóeszköz színkóddal van ellátva, és a jól képzett szakemberek ezeket így is használják. Ebben lehetnek a törlőkendők, felmosómopok, maguk a vödrök vagy takarító, felmosó kocsik, mind ugyanígy szokták színkódolni a következő területek szerint:

A kék színű törlőkendőket vagy felmosókat általában közérzeti szennyeződéssel szennyezett területek, ide tartoznak az irodák, iskolák, lakórészlegek. Tehát olyan helyek, ahol gyakorlatilag a poron kívül túlzottan nagyobb szennyeződés nem keletkezik. Ezt nevezik közérzeti szennyeződésnek, ami a saját közérzetünket zavarhatja. Tehát nem jó, hogyha poros egy asztal vagy koszos valami, de igazából aránylag könnyen eltávolítható szennyeződésekről beszélünk. Ezekre a területekre a kék színű törlőkendőket vagy kék színnel jelölt felmosókat vagy kocsikat, vödröket szoktuk használni.

A következő színkód a zöld, amit általában a konyhákban használunk. Legyen ez egy egyszerű, irodai teakonyha vagy egy házban, lakásban lévő konyha vagy egy ipari konyha. Általában itt a zöld színű kendőket, mopokat vagy eszközöket szoktuk használni.

Továbbmenve a vizesblokkot, a WC-t, zuhanyzókat stb. két részre bontjuk. Külső és belső szaniternek szoktuk nevezni. A külső szaniterbe, ahol a mosdó, zuhanyzó található, azokat sárga vagy sárga színnel jelzett törlőkendővel, eszközökkel takarítjuk. Azokat a helyeket, amelyeket belső szaniternek nevezünk – ide tartozik a WC, piszoár, bidé – szoktuk nevezni „emberi nedvvel szennyezett” területeknek is. Itt a piros törlőkendőket, mopokat vagy piros színnel jelölt eszközöket szoktuk használni.

Van egy ötödik szín, a fehér, ezt legtöbb esetben a fertőtlenítésre használjuk, de ha megfigyeljük, kórházban már a zöld színre tértek át, és valamiért a zöld színt használják. De mi, takarítók többnyire a zöld színt a konyhában, a fehéret pedig fertőtlenítésre szoktuk használni.

Az egy nagyon fontos szempont, hogy a különböző kendőkben lévő szennyeződést egyik helyiségből a másikba ne vigyük át. Sajnos nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy mondjuk úgy „öreg” takarítók, akik már évtizedek óta dolgoznak a szakmában, egy törlőkendővel törölnek át egy egész házat pincétől a padlásig, a konyhán, a fürdőszobán, a WC-n keresztül gyakorlatilag mindent. És nem választják külön a törlőkendőket, hogy melyiket melyik helyiségre használják. A szakma ezt már kitalálta évtizedek óta, hogy színkódokkal jelölik azokat az eszközöket, amelyek – mondjuk úgy – külön helyiségekre vannak specializálva.

Egy jól képzett és egy lelkiismeretesen dolgozó szakembernél ezeket a jeleket meg tudjuk figyelni: olyan eszközökkel dolgoznak, amely abba a helyiségbe való, és amikor ott végzett a munkával, akkor azokat az eszközöket a szennyesbe teszi, vagy letakarítja, ha gépekről vagy egyéb, felmosó vödrökről van szó. Semmiképp sem viszi át egy másik helyiségbe, nem takarít velük máshol. Sok helyen, ahol a higiéniát betartják – és manapság ez egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben – ott már a háznak a házirendjében vagy takarítási szabályzatában elő vannak írva, hogy ezeket csak így lehet és így szabad használni. Persze a takarító csoportvezetők felelőssége, hogy be is tartassa ezeket, és a kollégák mindenhol megtanulják, hogy ezeket így kell, és mi az értelme ennek, és hogyan érjék el, hogy a fertőzések ne terjedjenek az egyik helyről a másikra.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója