Lépcsőházi takarítás

Egy világosszürke, műkő burkolattal ellátott lépcsőházról van szó, amely az idők folyamán sötétszürkévé koszolódott.

Ez egy öntött betonszerkezet lényegében, amit az eredeti betonlépcsőre építenek rá. Egy réteg, amelyet műkőnek neveznek. Apró kis kavicsokkal van tele. Nagyon szép hatása van egyébként.

Viszont az évek során a használatból adódóan egészen komolyan elszürkült. A kezdeti világosszürkéből gyakorlatilag sötétszürke lett. Ezt ugye a napi, hagyományos takarításos megoldásokkal nem tudták kezelni, sőt, egyre koszosabb lett. Akkor hívtak minket, hogy nézzük meg. Rögtön elvégeztünk egy próbamunkát, aminek eredményeképpen látszott, hogy ezt a szennyeződést fel lehet szedni, nem szükséges komolyabb beavatkozás, esetleg csere. Kijelöltük az időpontot, hogy mikor menjünk, és odamentünk nyolc fővel. Már nagyon jó eszközök, gépek vannak, amelyeket lehet lépcsőknél alkalmazni, viszont ebben az esetben (ahogyan a képen is látszik), a lépcsőfokokra csúszásgátló gumicsíkok voltak felhelyezve, amik a gépek használatát alaposan megnehezítették. Így hát a jó öreg, hagyományos kézi eszközökkel ugrottunk neki, illetve kisebb rezgő súrolókat használtunk, hogy javítsuk hatékonyságunkat.

Egy háromszintes épület szép lépcsőházáról van szó, két nap alatt nyolc emberrel sikerült ezt olyan tisztaságúra varázsolni, hogy a megrendelő teljes megelégedését tudtuk vele kiváltani. A sötétszürke burkolatból visszahoztuk a gyári tisztasági állapotát, ami egy szép világosszürke, majdnem fehér burkolat.

A gumi csúszásgátlókat is sikerült alaposan megtisztogatnunk, nem kellett komolyabb beavatkozás.

Lehetséges lett volna egy másik alternatíva is a tisztítására: hogy kihívnak egy kőcsiszolót, aki felszedi az összes csúszásgátló csíkot, majd több héten keresztül szárazcsiszolással nekiugrik, de az rengeteg zajjal, porral és több heti munkával járt volna. Mi tulajdonképpen ugyanazt az eredményt elértük 2 nap alatt, egy hétvége folyamán. És a megrendelőt egyáltalán nem zavartuk, a ház működését sem, a munka végére pedig gyakorlatilag egy újszerű állapotában tudtuk átadni a területet.