Lakópark alpintechnikás ablaktisztítása

Érdekes dolog, hogy sokszor úgy építik meg az épületeket, hogy a tervezők nem számolnak azzal, hogy azt takarítani kellene kívülről is. Ez régen is hasonlóképpen történt, de most egyre inkább. Tehát nagyon nagy szükség van az alpintechnikás ablaktisztításokra illetve homlokzattisztításokra.

A másik, hogy amellett, hogy nem gondolkodtak abban, hogy kívülről is takarítani kell az épületeket, még arra sem szántak elég időt, hogy megtervezzék azt, hogy alpintechnikával ezt lehessen takarítani, és nincsenek kikötési pontok. Így tehát egy igazán jó szakember szükséges ahhoz, hogy ezt meg tudja oldani: hogy biztonságosan ki tudjon jutni az épület oldalára, és ott szakszerűen elvégezze a munkáját. Ezért mindenképp fontos, hogy ha olyan helyek vannak, amelyek szokványos módon, kézi magasságból vagy létrával nem elérhetőek, akkor olyan valakivel egyezzünk meg a munka kivitelezésére, aki alkalmas mindenez feladatok biztonságos elvégzésére.

Ugyanakkor nagyon látványos eredményeket tud biztosítani, mert gyakorlatilag sokszor olyan helyeket takarítunk, amihez évek óta nem tudott hozzányúlni senki, és ezáltal nagyon elkoszolódtak. Ha ezt bizonyos rendszerességgel megcsináljuk, akkor folyamatosan fent tud maradni egy tiszta állapot, és ezáltal emeljük az épületnek illetve az ingatlannak is az értékét.

Megfelelő védőfelszerelés

Sokszor lehet azt tapasztalni, hogy az alpintechnikával foglalkozó emberek az épületen való munka folyamán kárt okoznak az épületben. Konkrétan például tetőszerkezetek vízlepergetéséhez lemezeket szoktak felhelyezni, ami arra szolgál, hogy megvédje az elázástól az épületet. Na most ha egy alpinista kiköt oda, azzal képes megsérteni ezt a lemezt, horpadások, repedések keletkezhetnek rajta a munka következtében. Mi gondoskodunk arról is, hogy magát az épületet se sértsük és ne keletkezzen benne semmilyen sérülés. Így megóvjuk az állagát, hogy hosszú távon újszerű, tiszta állapotban maradhasson meg.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója