Mi mindent lehet csinálni alpintechnikával egy lakóparkban?

Minden olyan nehezen elérhető hely, ahol ugye magasan lévő felületeket kell tisztítani, karbantartani, esetleg javítani, ott az alpintechnika egy költséghatékony megoldás lehet a teljes felállványozáshoz vagy egy kosaras emelőhöz képest. Mert itt tulajdonképpen – ha egyszerűen akarok fogalmazni – akkor csak egy pár kötélre és néhány apróbb eszközre van szükség. Ami persze összetett folyamat, de mégis sokkal egyszerűbb, mint kirendelni egy kosaras emelőt vagy felállványoztatni az egész épületet. Így sokkal gazdaságosabb megoldani azt egy képzett alpinistával, aki jól fel van szerelve és tegyük fel, még abból a munkafolyamatból is rendelkezik komoly tapasztalattal.

A másik szempont, amit figyelembe kell venni, hogy az épületek tervezői nagyon kreatívak. Egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy bizonyos felületek, területek hogyan lesznek majd az épület élettartama alatt tisztítva, karbantartva. Ők megtervezik, hogy az szép legyen, dizájnos legyen, modern, letisztult, vagy éppenséggel ahogy ők szeretnék, de azt már a karbantartók vagy takarítók leleményességére bízzák, hogy azt hogyan fogják takarítani. És azért nagyon sok olyan felület van, ami nehezen elérhető.

Az üvegfelületeket is sokszor olyan helyre helyezik, ahol az tényleg nehezen takarítható, illetve a másik, hogy nagyon kevés nyitható ablakot terveznek, mert ugye a légkondicionálóra alapoznak. A szellőztetést már nem nyitható ablakon keresztül valósítják meg, hanem különböző levegőcserélő rendszereken keresztül. Ezért sokszor az van, hogy egyszerűen az ablakokat belülről lehetetlen megtakarítani, mindenképpen valahogy kívülről kell ahhoz hozzáférni. Emellett mivel már egyre több lakóingatlant próbálnak zöldterülettel körbevenni (tehát fák, fű és egyéb dolgok veszik körbe a házat), nagyon nehéz oda egy kosaras emelővel bemenni, vagy nagyon körülményes egy állványt felépíteni. Így tehát a legkézenfekvőbb megoldás az az alpintechnika, amikor egy jólképzett szakember odamegy, megfelelőképpen biztosítja a köteleit, és szépen odaereszkedik a problémás területre, és lemossa, letakarítja azt vagy éppenséggel elvégzi azt a munkát, ami ott szükséges.

A fő tevékenységünk alapvetően a tisztítás, de már volt példa arra, hogy egyéb tevékenységeket, kisebb javításokat kellett csinálni (pl. galambhálók, tüskék felhelyezése, hogy a galambokat távol tartsuk, és ne piszkítsák az épületet). De 90 százalékban az épület üvegeiről, a homlokzatának a tisztításáról beszélünk.